Qualsevol persona que s'hagi passejat per Montevideo, fins i tot aquelles menys observadores, s'haurà adonat de la gran importància que té el mate en aquesta ciutat, així com en la resta del Con Sud. A l'Argentina la "tradició" de prendre mate es dóna habitualment en un ambient distès, en companyia i al voltant d'una taula tot compartint una xerrada; cosa que té un clar component col.lectiu i comunitari, que trenca amb la lògica imperativa de l'individualisme que fomenta el sistema capitalista.
Ara bé, a l'arribar a Montevideo hom se'n adona que aquí el mate obté una altra dimensió, a més de la que ja hem comentat. Pels carrers, als òmnibus, a les botigues, parcs, bancs i qualsevol espai "públic" es veuen persones amb el termo sota el braç, el mate a la mà i la "bombilla" a la boca. Però si t'hi fixes una mica més és fàcil adonar-se que aquests subjectes curiosos són en un alt percentatge homes, rarament et creues amb una dona prenent mate pel carrer.
La tradició del mate està constituïda pràcticament com una institució. És una construcció social i com a tal està atrevessada per la dimensió de gènere.
Les funcions i tasques que històricament, i a través del sistema patriarcal, s'han atribuït a les dones han anat sempre lligades a les feines domèstiques, la cura dels altres, ... funcions i tasques que fonamentalment s'han donat (i es donen) en l'esfera privada. Aíxí, quan una dona va pel carrer és molt probable que vagi carregada amb les bosses de la compra, acompanyant els fills/es, fent encàrregs, etc. cosa que fa que en molts casos no utilitzi l'espai públic de la mateixa manera que un home.
Tot i ser l'home, doncs, qui en l'esfera pública majoritàriament prèn mate, en l'esfera privada és la dona qui l'acostuma a preparar, d'acord amb l'estructura patriarcal de la divisió d'allò públic i allò privat.
La desigualtat en base al gènere és present en qualsevol àmbit social, des de les estructures de poder polític i econòmic fins a fets tan quotidians com el mate.
"Maldigo la poesía concebida como un lujo cultural por los neutrales que, lavándose las manos, se desentienden y evaden.
Maldigo la poesía de quien no toma partido hasta mancharse."
Gabriel Celaya
dijous, 3 d’abril del 2008
La dimensió oculta del mate
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada